This website uses cookies to enhance the user experience.

Nytt i Skräplabbet är att vi kommer bjuda in intressanta gäster. Först ut är Pysselbolaget, som är experter på att pyssla med skräp.

Det här är Pysselbolaget

Vi heter Karin och Freja och vi har en blogg som heter Pysselbolaget. Vi pysslar ofta och gärna med sånt som andra kallar skräp. Tänk så många toarullar, glassbägare och chipspåsar som kastas, ibland till och med i naturen, trots att det kan få ett andra liv som pyssel. Att återanvända ett redan tillverkat material är mycket bättre för miljön än att köpa nytt. Häng med oss när vi gör vattendjur av olika skräpmaterial!

Pyssla vattendjur av skräpmaterial

Det här behöver ni:

-    saker att använda till vattendjurens kroppar, till exempel glassbägare, plastlock och toarullar, små tetraförpackningar eller schampoflaskor.

-    plastlock och svart papper till ögon

-    en sax

-    hobbyfärg och pensel

-    hobbylim

-    tunt garn och stoppnål

Ni behöver också olika typer av plast att använda till fenor och manetens tentakler. Det kan vara till exempel brödpåsar, soppåsar, bubbelplast eller chipspåsar.

Gör så här

1. Klipp påsar och bubbelplast i långa remsor.  

2. Blanda de olika plastremsorna i buntar och knyt ihop bunten med en lång snodd av tunt garn. 

3. Nu till våra olika djur. Den ena maneten är gjord av en diskad glassburk i papper. Måla burken med hobbyfärg och limma på ögon. Låt färg och klister torka. 

4. Ögonen görs av plastlock med en pupill klippt i svart papper.  

5. Trä garnsnodden med plastremsorna på en stoppnål. Gör ett litet hål i botten på glassburken med nålen och dra igenom garnsnodden. 

Den första maneter än klar! 

6. Den andra maneten görs av ett plastlock. Klipp fina former av till exempel godispapper och limma ovanpå locket.  

7. Måla en halv toarulle med hobbyfärg och limma på ögon. Limma sedan locket på toarullen. Fäst plasttentaklerna vid maneten på samma sätt som på den första maneten.  

8. Fiskarna är gjorda av olika typer av förpackningar. Den första fisken får en kropp av en liten tetraförpackning. Klipp bort botten och forma till en mun. Måla förpackningen med hobbyfärg.  

9. Fisken får ögon av papper och fenor av godispapper. Låt färg och klister torka. 

10. Bunten med plastremsor blir en lång stjärtfena till fisken. Fäst den i öppningen på förpackningen med hobbylim.  

11. Gör hål i förpackningen med en stoppnål  och trä igenom en lång snodd av tunt garn så går fisken att hänga upp. 

12. Den andra fisken är gjord på nästan samma sätt, men av en schampoflaska. Den har inte fått någon färg eftersom den är så fin genomskinlig. En del plastflaskor går att panta. Då har de ett PET-märke på etiketten. Pyssla helst inte med PET-flaskor. Panta dem istället, så blir de helt nya flaskor. 

Vattendjuren är väldigt fina att hänga upp. Deras långa plastremsor rör sig vid minsta vindpust.  

Visst är det fantastiskt att det kan bli så fina djur av helt vanliga skräpmaterial? Det bästa av allt, när vi tröttnat på våra vattendjur plockar vi isär dem och sorterar delarna för återvinning. Glassburken och tetraförpackningen sorteras som pappersförpackningar. En pappersfiber går att återvinna till nytt material 6-7 gånger (1). Lockögonen, plastremsorna och den genomskinliga flaskan sorteras som mjukplast. För varje kilo plast som återvinns minskas utsläppet av koldioxid (2).

Vad vill du göra för vattendjur? Kolla på det material du har och se om du kan komma på egna djur av just dina förpackningar. 

Källor

 1. https://www.ftiab.se/182.html

2. https://www.sorab.se/hushall/sa-funkar-det/myter-om-atervinning/myter-om-plastforpackningar/